CoCounselling alapelvek

JOHN HERON: A CCI DEFINÍCIÓJA

            (1996. dec.25.)

 

A CCI világméretű hálózata egyéneknek és helyi szervezeteknek, akik és amelyek elkötelezettek aa co-counselling alapelvei iránt, miközben a nemzetközi együttműködés jegyében bátorítják a jól megalapozott  elmélet és a hatékony gyakorlat továbbfejlesztését,  a közösségi  hálózat erősítését és az egész bolygónkat érintő átalakulást. A CCI-on belül működő helyi  coco közösségek önálló, önszervező csoportok, ahol az egyenrangú társak maguk fedezik a számukra legmegfelelőbb, de az autoriter kontrollt mindenképpen nélkülöző szervezeti formát. Bárki, ill. bármely csoport a CCI tagja lehet, amennyiben:

 1. megérti és alkalmazza a co-counselling alább megfogalmazott alapelveit
 2. résztvettek egy legalább 40 órás co-counselling alapkurzuson, amelyet CCI tag tartott
 3. az elmélet és a gyakorlat szintjén is tisztában van a minta, a discharge és az újraértékelés fogalmával.

A CO-COUNSELLING ALAPELVEI

(1996. dec.25.)

 

 1. A co-counselling párokban zajlik, ahol az egyik fél (a kliens) dolgozik, a másik fél (a konzultáns) facilitál, aztán szerepet cserélnek. Minden ülés során mindketten egyforma időt töltenek kliensi és konzultánsi szerepben. A szerepcsere rendszerint egy ülésen belül történik meg, bár néha előfordulhat, hogy az ülés „ 2. fordulóját” egy másik alakalommal tartják meg.
 2. Amikor a co-counselling tagok 3 vagy több fős csoportban dolgoznak, mindegyik tagnak azonos kliens-ideje van, amikor is vagy kiválaszt egy valakit konzultánsnak vagy önállóan dolgozik az egész csoport csendes, támogató figyelme mellett. Bizonyos esetekben a kliens két vagy több konzultáns együttműködő beavatkozását kérheti.
 3. A kliens legalább hétféle módon biztosíthatja, hogy valóban felelős lehessen a saját üléséért:
  1. Bízik a benne zajló felszabadulás életfolyamatában és követi azt.
  2. Az ülés kezdetén szerződést választ (lásd. a 9. pontban megnevezett 3 szerződéstípust).
  3. Az első két szerződés valamelyikét választva eldönti, min és hogyan fog dolgozni.
  4. Szabadon megváltoztathatja a szerződést az ülés ideje alatt.
  5. Joga van elfogadni vagy figyelmen kívül hagyni, elevetni a konzultáns beavatkozását.
  6. Az ő felelőssége, hogy fenntartsa figyelme egyensúlyát.
  7. A kliens felelőssége oly módon dolgozni, amivel sem magának, sem a konzultánsnak sem pedig másoknak vagy a környezetnek nem okoz kárt, nem veszélyezteti azokat.
 4. A kliens a saját mély, belső folyamatain dolgozik. Ennek részei lehetnek az alábbiak, de nem nem szükségszerűen korlátozódik csupán ezekre:
  1. Az egyénből és a kultúra okozta elnyomásból fakadó distressz kisülése (discharge) és és azok újra értékelése (re-evaluation)
  2. A személyes erősségek ünneplése
  3. Az egyéni hit határain mozgó kreatív gondolkozás
  4. A személyes és társadalmi jövőállapotok vizualizációja célok meghatározásához és a cselekvéstervezéshez (action planning).
  5. A tudat kiterjesztése transzperszonális állapotokra

A CCI szerint az első biztonságos alapot teremt a további négyhez.

 1. A konzultáns szerepe:
  1. mindvégig teljes, támogató figyelmet adni a kliensek
  2. a kliens által választott szerződésnek megfelelően beavatkozni
  3. jelezni, amikor a kliens ideje lejárt, vagy amikor a kliens kéri, hogy jelezze az időt
  4. azonnal befejezni az ülést, ha a kliens veszélyezteti önmagát, a konzultánst, vagy a környezetét.
 2. A konzultáns közbeavatkozása a kliens munkáját szolgálja facilitálni. Ezt teheti verbálisan vagy non-verbálisan, pl. szemkontaktussal, arckifejezéssel, gesztusokkal, testhelyzetekkel vagy érintéssel.
 3. A verbális beavatkozás gyakorlati felajánlás arra, hogy a kliens mit mondjon vagy tegyen saját munkafolyamatának felerősítésére az ülés során. Ez nem értelmezés vagy elemzés és nem is tanács. Szabadságot ad a kliens autonómiájának és önbecsülésének.
 4. A non-verbális beavatkozás elsődleges célja a folyamatos, támogató és distressz-mentes figyelem: az, hogy oly módon legyünk jelen a kliens számára, ami erősíti és lehetővé teszi a teljes feltáró munkát. A 9. pontban felsorolt szerződéstípusoknak ez az alapköve. A nem-verbális beavatkozást szóbeli beavatkozások felerősítésére is használhatjuk; vagy valamilyen gyakorlati javaslat közvetítésére; vagy ha érintésről van szó, akkor discharge kiváltására a testre gyakorolt megfelelő nyomással, mozdulattal vagy masszázzsal.
 5. A kliens által az ülés elején választott szerződés meghatározza az időkereteket, és legfőképpen azt, hogy milyen és mennyi beavatkozást tegyen a konzultáns. A szerződés három fajtája:

 

Szabad figyelem:

A konzultáns nem tesz szóbeli felajánlást, csak non-verbálisan avatkozik be. Így ad folyamatos, támogató figyelmet. A kliens teljesen önirányította módon dolgozik saját folyamatain.

 

Normál szerződés

A konzultáns figyeli, hogy esetleg mi az, ami a kliens figyelmét elkerüli, beavatkozásaival facilitálja, felerősíti a kliens munkáját. Együttműködő egyensúly van a kliens önirányítása és a konzultáns javaslatai között.

 

Intenzív szerződés

A konzultáns annyiszor avatkozik be, ahányszor az szükségesnek tűnik, hogy segítse elmélyíteni és fenntartani a kliens folyamatát, iránytartását, mintáinak megtörését, és segítse a disharge elérésében. Ennek része lehet az is, hogy olyan területekre vezeti a klienst, amelyet az figyelmen kívül hagyott vagy elkerült. A konzultáns megfelelő érzékenységgel, finomsággal és odafigyeléssel vezető szerepet vehet fel.

 1. A konzultánsnak joga van megszakítani a kliens ülését, ha túlságosan restimulálódik a kliens témájától, és ezért nem képes fenntartani a figyelmét. Ha ezt tudatja a klienssel, és a kliens továbbra is a korábbi módon dolgozik, a konzultánsnak joga van teljesen kilépni az ülésből.
 2. Bármin is dolgozzon a kliens az ülés során, azt bizalmasan kell kezelni. A konzultáns (vagy a figyelmet adó többi csoporttag) semmilyen módon és helyzetben nem utalhat vissza arra, hacsak a kliens nem kéri egyértelműen. Ez az ugyanazon klienssel történő jövőbeli ülésekre is vonatkozik.

 

 

A KONFLIKTUSKEZELŐ FOLYAMAT

Joke Stassen 2000

 

 

 

 1. co-counselling, co-counselling és még több co-counselling (benne ID-check) egy választott partnerrel. Javasolt, hogy legalább egy intenzív ülés is legyen.
 2. Ha meg akarod tenni a következő lépést, mondd el a másik félnek, miről van szó, hogy reagálhasson, és ha szükséges fel lehessen készülni a
 3. konfliktuskezelő ülésre

 

A konfliktuskezelő ülés:

 



Folyamat facilitátor

                                                                              

a kezdeményező                                     a másik

                                                                                          

támogató                                                                               támogató

 

 • mindkét félnek (a kezdeményező és a másik) volt coco ülése a konfliktusról
 • egyetértenek abban, hogy a konfliktus fennáll, és hogy az, miről szól; egyetértenek abban is, hogy alkalmazzák ezt a modellt
 • mindketten választanak valakit, aki a támogatójuk lesz
 • mediátort választanak, aki elvállalja a szerepet
 • az ülés időtartamát és a szerződés formáját az ülés elején meghatározzák. A résztvevők világosan kifejezik a támogatók felé, hogy mit várnak tőlük.
 • Mindkét fél egy pozitív állítással kezdi a saját ülését arról, hogy mi az üléssel kapcsolatos motivációjuk: pl.: „Azért akarom ezt az ülést, hogy javuljon a kapcsolatunk.”
 • A résztvevők felváltva beszélnek 2-3 percet. Egyes szám első személyben beszélnek, hogy ne a másikra tegyenek dolgokat. A hallgató fél visszamondja saját szavaival, hogy mit hallott. A beszélő ezután elmondja, úgy érzi-e, meghallották. Ha szükséges, a folyamatot megismétlik.
 • A résztvevők kifejezik egymásnak a jövőre vonatkozó kívánságaikat, addig egyezkednek, míg valami gyakorlati megegyezésre nem jutnak.
 • A folyamat facilitátor figyel a folyamatra és az időre, megkérdezi a beszélőt, érzi-e, hogy meghallották és megértették. Beavatkozhat, ha valamelyik fél újrastimulálódik, nem világos vagy nem tartja be a szabályokat.
 • Ha szükséges, a résztvevők módosíthatják az ülés idejét és a szerződést. A facilitátor figyel erre, és javaslatot tehet.
 • Mindkét fél kérhet mini ülést a támogatójával. A discharge helye ebben az ülésben van, ahol a támogató konzultáns szerepben van.
 • A támogatók figyelme az általuk támogatott személyre irányul kizárólag. Figyelmeztetik a levegővételre, szabad figyelmet adnak, és ha szükséges, mini ülést ajánlanak.
 • Mindkét fél az ülésre vonatkozó pozitív állítással fejezi be a munkát.
 • Az ülés egymás pozitív értékelésével zárul.

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s